Iedereen heeft er weleens last van; je ligt klaarwakker in bed en moet slapen, maar het lukt niet. Je bent gewoon niet moe of je bent constant aan het denken over dingen, je bent heel erg zenuwachtig ergens voor of er is recentelijk iets heel ergs gebeurd. Ook ik heb hier vaak genoeg last van, maar ik heb ook manieren gevonden om toch sneller in slaap te vallen. Vandaar dit artikel met hopelijk wat bruikbare tips! Lees mee
» Zorg voor structuur in je dagen. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een ritme en wordt slapen en op tijd opstaan minder lastig.
» Stop ruim voordat je naar bed gaat met computeren en ga rustigere activiteiten doen, zoals lezen. Hierdoor wordt je sneller rustig en is in slaap vallen makkelijker. Zeker als je kiest om een boek te gaan lezen, raad ik je aan een boek met vrij korte hoofdstukken te nemen. Dan kun je met jezelf afspreken dat je er bijvoorbeeld 3 of 4 leest en dan gaat slapen.
» Luisteren naar rustige muziek op laag volume kan ook helpen je in slaap te vallen. Zelf vind ik bandjes als Jamie Scott and the Town heerlijke muziek om mee in slaap te vallen. Kan je films kijken op bijvoorbeeld je iPod of telefoon? Ook dat kan ervoor zorgen dat je ogen sneller dichtvallen. Kies er dan voor om de helderheid van je scherm aan te passen en een film te nemen die je al vaker hebt gezien. Echt spannend is hij dan niet meer.
» Je kunt ook een spelletje gaan spelen op je mobiel of iPod. Kies dan voor een simpel, rustig spel zoals patience of van die bubble shoot spelletjes. Ook poker kan rustgevend zijn, omdat je vaak moet wachten.
» Heb je een probleem wat je dwars zit en ervoor zorgt dat je niet goed kunt slapen? Probeer erover te praten met bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, je ouders of een leraar. Dit lucht vaak al op en ze kunnen rekening ermee houden dat je niet lekker slaapt en ze begrijpen het als je eens niet zo vrolijk bent.
» Probeer positief te zijn over de toekomst. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk en weet je gewoon niet wat je kunt verwachten, maar je kunt je toekomst ook gedeeltelijk zelf bepalen. Sowieso zijn positief ingestelde mensen inspirerend en vaak ook gelukkiger. Lig je in je bed en denk je erover na? Denk dan aan de dingen die je al bereikt hebt, de kansen die nog voor je liggen en heb vertrouwen in jezelf.
» Soms helpt het om als je druk aan het denken bent tegen jezelf te zeggen “en nu denk ik niks meer”. Verdring de gedachten en probeer een soort leegte voor je te zien. Het klinkt misschien een beetje zweverig maar bij mij helpt het weleens.
» Sommigen vinden het heel fijn om ‘s avonds juist lekker actief bezig te zijn, te gaan sporten, een stukje te gaan wandelen. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool of een stukje joggen. Ook kun je hierdoor je hoofd legen, zodat je daarna lekker kunt slapen.
» Probeer overdag actief bezig te zijn en vooral niet te gaan slapen. Vroeger lieten mijn ouders me overdag al zo min mogelijk overdag slapen, zodat ik ‘s nachts doorsliep en ze niet wakker ging maken. Sommige dingen werken blijkbaar op elke leeftijd, als je overdag actief bezig bent, heb je je slaap ook echt nodig en val je dus eerder in slaap.
» Lees eens wat voor school door voordat je naar bed gaat. Soms heb je van die vakken waar je eerst les erover krijgt en dan pas werkelijk wat met de stof gaat doen. Inmiddels heb ik gemerkt dat als je de stof vast voor jezelf doorneemt, je veel meer aan een uitleg hebt. Lees bijvoorbeeld de theorie voor wiskunde door, of zoek wat extra info over het onderwerp wat je morgen krijgt voor geschiedenis. Hierdoor wordt je ook weer wat rustiger.
» Iets warms drinken, zoals thee of chocolademelk, kan er ook voor zorgen dat je je wat roezig gaat voelen en dus lekkerder in slaap valt. Drink geen koffie of cola, daar zit cafeïne in en wordt je juist wakkerder van.
» Probeer terwijl je in bed ligt niet op de klok te kijken. Draai je wekker om en kijk niet op je mobiel. Niks is zo vervelend als om de 10 minuten op je klok kijken, uitrekenen over hoeveel uur je weer op moet en jezelf weer vertellen dat je nu toch écht moet gaan slapen.
» Een trucje die ik vroeger vaak toepaste als ik ergens anders ging slapen; vertel elkaar een grappig verhaal of een zelfgemaakt sprookje. Klinkt misschien wat kinderachtig, het werkte bij mij wel altijd. Zeker als je een klein broertje of zusje hebt die ook niet kan slapen, of je moet een keer echt vroeg naar bed, kun je hem of haar ook een leuk verhaal vertellen.
» Zit je iets echt heel erg dwars of maak je je echt heel druk ergens over? Soms is het ronduit heerlijk om even lekker te huilen. Overdag kan dit embarrassing zijn, maar als je ‘s nachts in je bed ligt ben je alleen en kan een huilbui echt een pak van je hart zijn. Ook zorgen de tranen ervoor dat je oogleden wat zwaarder worden (spreekwoordelijk dus) en dan val je ook sneller in slaap.
» Zorg ervoor dat je kamer een hele fijne, rustige plek is waar je je op je gemak voelt. Probeer het zoveel mogelijk op je eigen manier in te richten, hou het opgeruimd en zorg voor voldoende frisse lucht.
» Hoewel het volgens mij nooit officieel bewezen is, kan de straling van je telefoon je blijkbaar ook wakker houden. Zet je telefoon dus uit of op vliegtuigmodus. Vliegtuigmodus vind je vaak bij de instellingen van je telefoon en zorgt ervoor dat je telefoon geen bereik heeft en je dus niet kunt bellen, smsen en internetten, maar wel alle andere dingen op je telefoon kunt gebruiken.
» Bij drogisterijen en natuurwinkels kun je homeopathische middelen vinden die je ook kunnen helpen om in slaap te vallen. Zelf heb ik dit nooit geprobeerd en weet ik dus ook niet of het helpt, maar het is natuurlijk het proberen waard. Deze middelen zijn minder schadelijk dan echte medicijnen.
» Kan je al voor langere tijd echt niet slapen? Denk er dan over na om naar je huisarts te gaan. Hij kan je medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten